Begijnendijk en Tremelo organiseren plechtigheid ‘60 jaar Mijnramp Marcinelle'


dinsdag, 24 mei, 2016
Begijnendijk en Tremelo organiseren plechtigheid ‘60 jaar Mijnramp Marcinelle’

Op 8 augustus 2016 is het zestig jaar geleden dat in Marcinelle 262 mijnarbeiders, waarvan 33 Vlamingen uit deze streek, het leven lieten tijdens de grootste mijnramp uit de Belgische geschiedenis. Om deze gebeurtenis niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, organiseren de gemeentebesturen van Begijnendijk en Tremelo op vrijdag 27 mei 2016 de officiële herdenkingsplechtigheid ‘60 jaar Mijnramp Marcinelle’.

De plechtigheid vindt plaats in de feestzaal van het Sint-Jozefinstituut, Prof. Scharpélaan 23 te Betekom. De avond gaat van start om 19.30 u met de lezing ‘Mannen met zwarte gezichten’ door Jurgen Masure van Linx+ in aanwezigheid van auteur Gaston Durnez. De herdenking wordt omstreeks 21.30 u afgesloten met een drink. Vooraf inschrijven is niet nodig.

Marcinelle en de Zuiderkempen

“Op het eerste zicht zijn er weinig banden tussen industriegemeente Marcinelle en de Zuiderkempen. Toch was dit ooit anders.” zegt Bob Michiels, schepen van plechtigheden. “Aangezien het Hageland en de Zuiderkempen niet dezelfde sociaaleconomische ontwikkelingen als andere regio’s kenden, waren vele inwoners verplicht elders te gaan werken om dagelijks het noodzakelijke brood op de plank te brengen. Verschillende mannen uit deze streek pendelden dan ook naar de Waalse steenkoolmijnen. Zo reed er dagelijks een bus met een veertigtal mannen naar de mijn ‘Le Bois du Cazier’ in Marcinelle.”.

Op 8 augustus 1956 veroorzaakte een menselijke fout in combinatie met de verouderde infrastructuur een immense brand in de mijn te Marcinelle. De hitte en giftige dampen in de mijnschachten bezegelden het lot van 275 kompels die op grote diepte aan het werk waren. Ondanks grootschalige reddingswerken duurde het weken eer de omvang van de ramp gekend was. Uiteindelijk stierven 262 mijnarbeiders, waarvan 33 Vlamingen allen afkomstig uit deze streek.